Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și a Regatului Norvegian pentru Europa verde, competitivă și integratoare. Cele două obiective principale sunt: reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și consolidarea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și 15 state beneficiare din Estul și Sudul Europei și țările baltice. Cele trei state donatoare colaborează îndeaproape cu Uniunea Europeană în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Acestea au contribuit cu 3,3 miliarde euro pentru perioada de finanțare 1994-2014 și cu 2,8 miliarde euro pentru perioada 2014-2021.

  

     Prioritățile pentru perioada de finanțare 2014-2021 sunt:

  1. Inovare, Cercetare, Educație și Competitivitate
  2. Incluziune socială, Angajarea tinerilor și Reducerea sărăciei
  3. Mediu, Energie, Schimbări climatice și Economie bazată pe reducerea emisiilor de carbon
  4. Cultură, Societate civilă, Bună guvernare și Drepturi fundamentale
  5. Justiție și Afaceri interne

 

Granturile SEE sunt finanțate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, ale căror contribuții au la bază produsul intern brut propriu. Eligibilitatea pentru Granturile SEE reflectă criteriile pentru Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, direcționat către statele membre al căror produs național brut/cap de locuitor este mai mic decât 90% din media Uniunii Europene.

 

EEA Grants (2014-2021)

Dezvoltare de vaccinuri de ultima generație împotriva Virusurilor Hepatice B și C în plante și alge, utilizând metode biotehnologice avansate

 

Acronimul proiectului: SmartVac

Durata: 48 de luni

(03/06/2019-02/06/2023)

Finanțare: 7.127.550,00 lei

UEFISCDI

  1. en
  2. ro

Institutul de Biochimie

Departamentul de Glicoproteine Virale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Splaiul Independentei 296

060031, Sector 6, Bucuresti

Tel: (+4).021.223.90.69

 

FAX: (+4).021.223.90.68

contact@smartvac.ro

Contact

   Virusul Hepatitei B (VHB) și Virusul Hepatitei C (VHC) infectează ficatul uman, cauzând numeroase infecții la nivel global. În prezent, peste 500 de milioane de persoane sunt infectate cronic cu VHB sau VHC și prezintă riscul de a dezvolta complicații ale ficatului precum inflamație persistentă, ciroză hepatică și carcinom hepatocelular, a doua cauză a mortalității determinate de cancer, la nivel mondial. VHB și VHC sunt responsabile de aproximativ 1,3 milioane de decese anual. În ceea ce privește VHB, există terapii aprobate, însă niciuna nu conduce la vindecarea infecției. În cazul VHC, tratamentul existent este eficient, dar costurile asociate sunt ridicate, nefiind accesibil tuturor pacienților. Profilaxia rămâne cea mai eficientă strategie pentru a reduce transmiterea VHB și VHC. În ciuda existenței unui vaccin anti-VHB sigur, aproximativ 10% din populația vaccinată rămâne vulnerabilă la infecția cu VHB. Pe de altă parte, variabilitatea ridicată a genomului VHC nu a făcut posibilă dezvoltarea unui vaccin anti-VHC până în prezent. În acest context, proiectul SmartVac propune dezvoltarea de antigene VHB cu proprietăți imunogenice îmbunătățite și noi candidați pentru un vaccin anti-VHC, utilizând ca sisteme de producție plante și alge. Acestea reprezintă alternative mai ieftine pentru producția de antigene, care ar putea permite programe de imunizare în țările cu venituri reduse.

Rezumatul Proiectului

 

 

 

 

SmartVac © 2020 • Created with WebWave